Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Yunanistan Mali Açıdan Bağımsız ( FIP ) Vizesi, Programı Detayları ve Tarihçesi

Yunanistan Mali Açıdan Bağımsız Kişi (FIP) Vize programı, varlıklı bireyleri Yunanistan’da ikamet etmeye çekmek amacıyla daha geniş kapsamlı göçmenlik reformlarının bir parçası olarak hayata geçirilmiştir. Program Yunanistan’ın 2013 yılında başlattığı Golden Vize programı ve diğer ikamet girişimleri ile birlikte ekonomiyi canlandırmak hedefiyle yayınlanmıştır. FIP Vizesi, mali açıdan bağımsız bireyler hedeflenmiştir.

4251/2014 sayılı kanunun 20. maddesi [Bölüm A] uyarınca, yeterli mali kaynakların kanıtlanması koşuluyla, üçüncü ülke vatandaşlarına Bölgesel İdare Genel Sekreterinin kararıyla iki yıllık ikamet izni verilebilir. Bu izin, kişinin yıllık kişisel ve aile harcamalarını desteklemek için gerekli olan istikrarlı bir gelirle sağlanmaktadır. Ayrıca, bu ikamet izni ile birlikte, sponsora eşlik eden aile üyelerine de, sponsorun ikamet izniyle birlikte sona erecek bireysel ikamet izinleri verilebilmektedir.

Oturum Kartı Yenilemeleri,

Yapılan son değişikliklere göre, yenilemeye hak kazanmak için sahibinin her yıl en az 6 ay Yunanistan’da ikamet etmesi gerekmektedir. Kanunun yayım tarihi olan 12 Mayıs 2020’den önce verilen ikamet izinleri için bu koşulun karşılanması gerekmemektedir.

FIP Programı ile Dijital Göçebe Programı Arasındaki Ana Farklılıklar Nelerdir ?

FIP Vizesi çalışmaya ihtiyaç duymayan mali açıdan bağımsız bireyler için daha uygunken, Dijital Göçebe Vizesinde bireyler Yunanistan’da ikamet ederken çalışabilmesi için tasarlanmıştır. Dijital göçebe vizesi ağırlıklı olarak 1 senelik verirken FIP vizesi ise 2 senelik verilebilmektedir.

Kalıcı Oturum ve Vatandaşlık

Kalıcı oturum elde edilmesi için Yunanistan’da 7 yıl boyunca oturum kartıyla ikamet edilmesi gerekmektedir. Kalıcı oturum izninin ardından, bireyler 7 yılını tamamladıktan sonra vatandaşlık başvurusunda bulunabilirler. Bu sürecin tamamlanabilmesi için bireylerin kültür sınavı, dil sınavı ve sosyal entegrasyon sınavına girmeleri gerekecektir. Bu testler başarıyla tamamlandıktan sonra vatandaşlık hakkı kazanabilirsiniz.

Mali Açıdan Bağımsız Vizesinin yani FIP’nin Amacı Nedir ?

Yunanistan Mali Açıdan Bağımsız Kişi (FIP) Vize programı, AB üyesi olmayan ülkelerden, Yunanistan’da çalışmadan kendilerini mali açıdan destekleyebilecek varlıklı bireyleri çekmeyi amaçlar. Bu program, yerel ekonomiyi güçlendirmek, uzun süreli ikameti teşvik etmek, kültürel ve demografik çeşitliliği artırmak, Yunanistan’ı cazip bir yaşam destinasyonu olarak tanıtmak ve emlak piyasasını desteklemek gibi hedeflere sahiptir. Mali açıdan bağımsız bireylerin harcamaları yerel ekonomiyi canlandırırken, uzun süreli ikamet için yatırım yapmalarını teşvik eder. Ayrıca, bu bireyler kültürel zenginlik ve demografik çeşitlilik getirir. FIP programı, başvuru sahiplerinin konut temin etmesini gerektirdiğinden, emlak piyasasını da destekler. Genel olarak, FIP Vize programı, Yunanistan’ın yabancı yatırımları ve sakinleri çekme stratejisinin bir parçası olarak ekonomik büyümeye ve uluslararası cazibeye katkıda bulunur.

Ülke Değerlendirmesi

İnternet Altyapısı :

Ülke İstikrarı :

Yaşam Maliyeti :

Vize Alma Kolaylığı :

Vergiler :

Oturum Kartı Süresi : 2 Sene

Uzatmak Mümkün mü ? : Evet 2 sene daha uzatmak mümkün, 7 senenin sonunda kalıcı oturum iznine başvuru hakkı

Kimler Başvurabilir ? : AB/AEA vatandaşı olmayanlar

Asgari Gelir Gereklilikleri : 1 kişi için 2000 Euro

Vize Başvuru Süreci : 2-4 ay

Global Perspektif olarak yatırımla vatandaşlık, gayrimenkul yatırımı ve yurtdışı eğitim programları konusunda liderliğini sürdürmeye devam ediyor.